Havutça: Türkiye'de sandık demokrasisi var”

Havutça: Türkiye

Meclise tam yansımaması önünde önemli bir engel olarak duruyor. % 10 barajı,2002 seçimlerinde, 13,3 milyon oyun Mecliste temsil edilmesini önledi.








  • CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Namık Havutça TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Türkiye'de Sandık demokrasisi” olduğunu söyledi.
  • Havutça, Biz de buna bakıp Türkiye'yi demokratik ülke olarak nitelendiriyoruz. Burada ana sorun olarak, seçim barajının yüksekliği, seçmen iradesinin Meclise tam yansımaması önünde önemli bir engel olarak duruyor. % 10 barajı, örneğin 2002 seçimlerinde, 13,3 milyon oyun Mecliste temsil edilmesini önledi. Toplam oyların % 46'sı Meclis dışında kaldı” dedi.


Havutça, TBMM Genel Kurulu'nda Seçimlerin Temel Hükümleri Ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun Tasarısı'nın 5 maddesi üzerinde yaptığı konuşmasında milli iradenin oluşması için yurtdışında yaşayan vatandaşların oylarını kullanmasını sağlayacak bir düzenlemenin son derece önemli olduğunu söyledi. Milli iradeyi temsil eden 8 milletvekili TBMM'de yokken milli iradenin daha geniş bir şekilde oluşturulması için yurtdışındaki yurttaşlarımızın oy kullanması için getirilen bu düzenlemenin eksik olduğunu belirten Havutça, Çünkü Siyasi Partiler Kanununun 37. maddesini değiştirerek seçim barajını yüzde 10'dan aşağı çekmeden milli iradenin oluşmasını savunmak 12 Eylül anlayışını aynen devamını savunmak anlamına gelmektedir. Sanki halkla alay eder gibi. Halkımıza bunu nasıl anlatacaksınız? 8 milletvekili tutuklu biz yurtdışındaki milli iradeyi arıyoruz. Bunu halkımıza nasıl anlatacağız” dedi.

Havutça demokrasi konusunda Türkiye'de eksikliklerin bulunduğu ifade ederek şunları söyledi:

Bugün Türkiye'deki sandık demokrasisi. Sandık demokrasisi, demokrasinin en iyi unsuru olarak ülkemizde çalışıyor. Biz de buna bakıp Türkiye'yi demokratik ülke olarak nitelendiriyoruz. Burada ana sorun olarak, seçim barajının yüksekliği, seçmen iradesinin Meclise tam yansımaması önünde önemli bir engel olarak duruyor. % 10 barajı, örneğin 2002 seçimlerinde, 13,3 milyon oyun Mecliste temsil edilmesini önledi. Toplam oyların % 46'sı Meclis dışında kaldı. çoğunluk sağlandı. Sandık demokrasisi geçerli kurallarına göre, milletvekillerinin her türlü adi suçu işleme özgürlüğü, milletvekili dokunulmazlığının sınırları içindedir. Yüzlerce milletvekilinin uyuşturucu kaçakçılığından paraları iç etmeye kadar uzanan adi suç dosyası kabarıktır. Siyasi partiler tüzüğünün demokratik olmaması ve liderler sultasını yaratması,Milletvekilinin daha çok liderler tarafından seçilerek atanması,Çok partili sistemin, Türkiye'de demokrasinin niceliksel ve niteliksel olarak gelişmesine hizmet edeceğine Türkiye'nin zenginliklerine partidaşlar ve destekçileri arasında paylaştırma mekanizması olarak çalışması,Ülkenin dinsel inanışlarının sürekli siyasi istismarı ile iktidar olma aracı ortadan kaldıralım. Ülkemizde demokrasi eşittir dört yılda bir oy verme mekanizmasının işlemesi düzeyinde çalışıyor.``




Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.5 ° / 11.4 ° false
  • Perşembe 21.4 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı